Les xarxes socials, fonts més creïbles que les oficials

Des de fa uns anys sabem de l’existència de les xarxes socials, que es van presentar en societat han desenvolupat un imparable creixement fins al punt de formar part de les nostres vides.

Amb xarxes socials com WhatsApp, Tuiter o Facebook ens comuniquem amb amics i família, ens informem o coneixem què han estat fent en les darreres hores les persones del nostre entorn o els personatges famosos dels diferents àmbits de referència.

Però fins a quin punt la digitalització s’ha convertit en una font creïble per davant de les oficials, expertes i especialitzades a l’hora de declarar un assassinat?

El diari ABC es va fer resò el passat dimarts 7 de març de la presumpta mort violenta d’un jove als Carnavals de Las Palmas de Gran Canària publicant una noticia explicant els fets perquè la xarxa social Facebook n’havia anunciat la seva defunció i poc després aquesta s’havia expandit ràpidament per altres xarxes socials de missatgeria instantània.

En aquesta el diari explica que les autoritats judicials van deixar en llibertat a dues persones acusades de dos delictes, omicidi imprudent i lesions per l’assassinat d’un noi que segons dues fonts que el rotatiu defineix com a “properes”, tenia 22 anys i que es deia Jonathan.

En la notícia també s’explica que els fets podrien haver tingut lloc el passat dissabte a la nit després de la rua de Carnestoltes de la cocapital canària en un centre comercial el qual ha dit que no en sabia res i que se’n ha assabentat d’aquests gràcies a les informacions del diari, que el jove va morir dilluns i que ho podria haver fet a causa dels cops rebuts per part de dos individus, sempre segons els missatges escrits a Facebook pels amics del noi assassinat.

Per últim en la publicació es comenta que no se’n ha parlat del presumpte assassinat perquè tant les autoritats polítiques com la resta de mitjans informatius només es van fer resó de la polèmica victoria de la Drag Queen Sethlas com a Reina dels carnavals de la ciutat, tot el soroll mediàtic que aquesta va provocar i que ningú va preguntar pel succés.

Tot i que a l’hora de publicar la notícia el diari ABC preserva la presumpció d’inocència dels acusats en el cas no trencant els principis deontològics, el rotatiu no menciona cap de les fonts consultades per obtenir informació per reconstruir allò succeït ni tampoc diu si aquestes són oficials o no, les dades aportades pel diari són molt comfuses i es dóna més importància als missatges i informacions publicades per diverses persones properes al jove assassinat que no a aquelles donades per la policia o els jutjats.

Després d’observar el cas de Las Palmas de Gran Canària, veiem la dimensió que pot agafar una informació publicada per una xarxa social relacionada amb aquest tipus de succés, quina credibilitat té aquesta i els comentaris que se’n fan i contrastar-la amb la que aporten fonts oficials com policia, serveis d’emergència o els jutjats.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s