La importància dels adjectius

Quan es publica una notícia informativa en un mitjà, teòricament la interpretació personal i l’opinió no s’hi haurien de veure reflectides. Però, no ens enganyem, moltes de les notícies que apareixen en els mitjans de comunicació estan esbiaixades d’alguna manera o d’una altra.

La parcialitat es pot observar des de la tria de la imatge destacada, fins a les cites i fonts que s’utilitzen, passant pels destacats. En aquest cas, m’he volgut centrar en una partícula petita dins d’una notícia, que és l’adjectiu que utilitza cada mitjà per referir-se a “Hazte Oir”. Concretament ho he fet buscant la notícia de la denúncia de la policia al tercer autobús que han volgut fer circular.

Així doncs, he trobat tres casos força ben diferenciats:

Adjectiu “ultracatòlic”

En la notícia del Periódico, del Español i del País, s’utilitza el terme “ultracatòlic” per referir-se a aquesta organització.

Adjectiu “transfòbic”

En el cas del diario.es i de l’Ara han optat pel concepte “transfòbic”. A més a més, el diari Ara també parla d’una organització “ultraconservadora”

La no adjectivació

Quatre dels principals diaris del país, prefereixen no utilitzar cap adjectiu per referir-se a Hazte Oir i parlen simplement d’una “organització” o d’un “col·lectiu”. Estem parlant concretament de l’ABC, la Vanguardia, el Mundo i la Razón.

A tot això, es poden treure algunes conclusions. No es pot dir que els mitjans que no han utilitzat adjectius estiguin a favor de l’organització, de fet no valoren en aquest sentit, però sí que es pot dir que els  mitjans que utilitzen el terme “transfòbic” acusen el col·lectiu de generar odi. D’altra banda, quan s’utilitza el concepte “ultra” també es vol fer referència a un grup que ha creuat una línia. De fet, si busquem en el Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans, podem llegir que “ultra” és  un prefix que significa ‘més enllà’, ‘en grau excessiu’. Per tant, quan aquests mitjans titllen Hazte Oir d’un grup “ultra”, l’estan criticant.

Si bé no utilitzar cap adjectiu no garanteix que els mitjans estiguin a favor d’Hatze Oir, sí que, concretament l’ABC i la Razón, parlen més de llibertat d’expressió que del fet de generar odi en les seves notícies.

A tot això, aquest anàlisi no vol ser una acusació a cada mitjà sobre si està fent bé o no criticant a Hazte Oir, però sí que vol ser una crítica al concepte de notícia merament informativa. És molt difícil que un mitjà no es mulli davant d’un fet com aquest i, per tant, les notícies informatives tenen deixos interpretatius que poden obrar gairebé d’editorial.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s