Exiliat per morir amb dignitat

PATRICIA LÓPEZ. El 28 de febrer va sortir la notícia que Fabiano Antoniani de 40 anys, més conegut com a Dj Fabo, va viatjar a Suïssa per poder morir dignament. La història d’aquest Dj italià va començar el 13 de juny de 2014 quan va tenir un accident de trànsit i va quedar tetraplègic i cec. Aleshores va començar un tractament per intentar trobar-se millor però, davant dels pocs avenços, va iniciar una campanya per demanar al President de la República, Sergio Mattarella, que aprovés una llei per regular l’eutanàsia. Finalment, a causa de la inactivitat del govern italià, el 28 de febrer va morir voluntàriament i de forma legal a Suïssa amb la companyia de la seva mare, la seva parella i un activista polític, Marco Cappato. Però com han abordat el tema els mitjans nacionals i italians?

El terme que utilitzen els mitjans

Quasi tots els diaris han emprat l’expressió “suïcidi assistit”, encara que alguns ho han utilitzat com a sinònim d’eutanàsia, com  La Vanguardia. Però la veritat és que cap diari ha explicat la distinció entre ambdós conceptes. A Suïssa, on Dj Fabo ha mort, només es permet el suïcidi assistit que es produeix quan una persona que pateix una malaltia irreversible decideix posar fi a la seva vida i compte amb l’ajuda d’algú que li proporciona el coneixement i els mitjans per a fer-ho. Quan la persona que ajuda és un metge es parla de suïcidi mèdicament assistit. Mentre que l’eutanàsia fa referència a les accions realitzades per altres persones, a petició expressa i reiterada d’un pacient que pateix a causa d’una malaltia incurable.Fabiano Antotniani va morir a través d’un suïcidi assistit, ja que li van posar un botó a la boca i al prémer-lo, ell mateix es va subministrar una dosi letal. Perquè suïssa també permet el suïcidi assistit a estrangers sempre que no sigui per “motius egoistes”.

Els mitjans, a més d’assimilar en molts casos el terme suïcidi assistit i eutanàsia,  també han emprat expressions com que aquest cas “ha dividit Itàlia”, com ha fet l’ABC. És més acurat el titular que va posar l’Stampa: “El suïcidi de Fabo sacseja  Itàlia”. Perquè com recull l’estudi Eurispes del 2016, un 60% dels italians estan a favor de què hi hagi una legislació sobre l’eutanàsia. Per tant, la majoria de la població està a favor i  sembla que hi ha una tendència ascendent, ja que el nombre de persones ha pujat un 4,8% respecte a l’any 2015.

Captura de pantalla 2017-03-07 a las 16.39.34
Titular: “El suicïdi de Fabo sacudeix Itàlia”. Portada del diari italià LA STAMPA del 28 de febrer del 2017.

Enfocament de la notícia

És interessant veure el lèxic que utilitzen els mitjans perquè encara que en alguns casos no es posicionen, la manera en què aborden la notícia expressa implícitament la seva postura. Per exemple la notícia de El País fa servir l’expressió “terminar con su calvario”, o la notícia de El Mundo  diu “El infierno de dolor de DJ Fabo que acabó en Suiza con un suicidio asistido”. També en la notícia de El Confidencial es  diu  que “tras el enésimo retraso en la discusión de la ley” Fabiano Anotniani va morir a Suïssa.

Els principals mitjans italians també han fet un tractament bastant similar com en el cas  de Il Corriere dela Sera que també descriu com a un infern la vida de Fabiano Antoniani. O La Reppublica que en el titular diu “L’adéu a Dj Fabo, ara la llei”. Però també hi ha hagut alguna declaració en contra de l’eutanàsia com la que va fer El President de l’Acadèmia Pontifica per la Vida, Vincenzo Pagli a Il Corriere della Sera on va dir que la història de Fabiano Antoniani “és un derrota per a la societat”.

Captura de pantalla 2017-03-07 a las 17.03.06.png
Titular: “L’adéu a Dj Fabo, ara la llei”. Portada del diari italià La Repubblica del 28 de febrer de 2017

De manera generalitzada, els mitjans donen suport i, en tot cas, visibilitzen el cas de Fabiano Antoniani que va iniciar una campanya per a legalitzar l’eutanàsia. Ara ell ja no ha de lluitar més, però Marco Cappato, el dirigent del Partir Radical italià i president de l’associació Luca Coscioni que el va acompanyar a Suïssa  s’enfronta  a 12 anys de presó per ajudar a Antoniani a morir amb dignitat. El tractament que ha fet la premsa evidència que l’eutanàsia és un tema cada vegada més acceptat per la societat i que hi ha una gran manca legislativa a països com Itàlia però també Espanya.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s