El que alguns diuen

PAULA MATEO – El partit finlandès Vertaders Finlandesos, d’ideologia nacionalista i amb un posicionament d’extrema dreta, ha inscrit al pastor protestant negre Joao Bruno Putulukeso com a candidat de la ciutat de Vaasa, a la costa oest del país, en les eleccions municipals que es celebraran el 9 d’abril.

Aquest fet s’ha considerat noticiable per alguns mitjans, ja que s’ha interpretat com una estratègia del partit en un intent de renovació per tal d’evitar ser titllats de racistes i millorar la seva imatge internacional.

De fet, el líder del partit i actual ministre d’Exteriors del país, Timo Soini, el 2015 va utilitzar un programa populista, amb una postura euroescèptica, i amb un discurs xenòfob que va agradar als finlandesos més desencantats amb la política del país.

Amb l’arribada de Soini al Govern, el partit va haver de suavitzar el seu discurs i allunyar-se de l’extrema dreta, per la qual cosa algun dels membres més racistes del partit van ser expulsats. En aquest sentit, el partit també va suprimir la denominació en anglès del terme “vertaders” per les seves connotacions negatives i van passar a autodenominar-se “Partit Finlandès”.

Els mitjans generalistes acostumen a incloure notícies internacionals que siguin més o menys rellevants per l’agenda informativa del moment. Per exemple, aquesta setmana també ha sortit a la premsa que la ministra d’immigració noruega ha estat criticada per portar un crucifix o que Suècia ha restablert el servei militar obligatori. La notícia sobre l’elecció de Putulukeso és rellevant per l’opinió pública però els titulars que s’han utilitzat a la premsa espanyola pretenen mostrar més connotacions de les que hi ha en la notícia en sí.

Putulukeso és una figura pràcticament desconeguda però la seva afiliació al partit li ha donat visibilitat i ha provocat moltes reaccions a les xares socials. Alguns internautes l’han anomenat “Hitler negre” perquè duu un bigoti similar al del líder nazi. No obstant, aquest fet anecdòtic no mereix aparèixer com a titular perquè el significat, a més de tenir un sentit clarament negatiu que atempta contra la pròpia persona, no aporta ni veracitat ni qualitat a la informació. A més, l’anècdota no s’explica fins al tercer paràgraf, per la qual cosa el lector ja es fa la seva pròpia idea del que pot significar “el Hitler negre”.

En aquest sentit, La Vanguardia ha titulat la notícia com Putulukeso, el ‘Hitler negro’, el nuevo fichaje de los ultranacionalistas finlandeses. El Periódico, en canvi, ha estat més directe i ha titulat: El ‘Hitler negro’ se presenta a las municipales en Finlandia, sense mencionar a Putulukeso. El mateix ha fet el mitjà digital Público: La ultraderecha finlandesa ficha al “Hitler negro” para lavar su imagen racista.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s