Les notes d’agència no han d’anar a missa

PATRICIA MUÑOZ – Aquesta setmana el Tribunal Suprem ha decidit si acceptar o no la petició de l’exjutge Baltasar Garzón d’exhumar el cadàver de Franco i de Primo de Rivera del Valle de los Caídos. L’argument dels juristes que recolzen la demanda és, resumidament, que no pot ser que un espai de record i memòria històrica per a les víctimes aculli aquestes dues figures dictatorials.

El Tribunal Suprem va desestimar la petició. Franco i Primo de Rivera es queden on estan (malgrat vulneri el dret canònic: en els altars només poden estar enterrats pontífexs o bisbes; però això ja és un tema a part). El que m’ha cridat l’atenció és que els mitjans que s’han fet ressò d’aquesta notícia expliquen exactament el mateix. “Copia i enganxa” de la nota de premsa enviada per les agències. Aquí la demostració:

En aquesta breu i senzilla presentació he comparat la cobertura dels tres mitjans.

En conclusió, m’ha sobtat que tres mitjans tan diferents donessin exactament la mateixa informació. A les aules de periodisme ens ensenyen que la nota de premsa ha de servir com a base, com a recolzament, a partir de la qual construir el nostre relat. Quina gràcia té repetir com a lloros el que ens envien sense ni tan sols expressar-ho amb les nostres paraules, amb els nostres filtres, amb la nostra mirada?

A part d’això, la memòria històrica és un tema tabú en la societat espanyola. No s’acaba de fer net amb la dictadura franquista. I és per aquest motiu que el periodisme, en tot el que s’hi relacioni, hauria de posar-hi un accent per conscienciar des de la base per acabar arribant a la cúpula. I ajudar una mica a fer justícia, si el Tribunal Suprem no s’acaba de decidir.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s