Superficialitat mediàtica

JÚLIA CANALS.- Fa unes setmanes va sortir a tots els mitjans de comunicació la notícia que el presumpte assassí de la psicòloga de Tarragona havia mort a la presó a causa d’una sobredosi. Tot i haver expressat la causa de mort, cap d’ells va explicar com havia aconseguit la droga el presumpte delinqüent. Tenint en compte que es tracta d’un centre penitenciari vigilat les vint-i-quatre hores per la policia, la qual cosa hauria de dificultar completament l’entrada al centre de droga, és curiós que els mitjans no hagin incidit en aquest tema.

Es tracta d’una informació rellevant i d’interès social. D’acord amb això, la funció de denuncia dels mitjans hauria de forçar a aquests a informar sobre el tema. Però en cap cas no s’ha dut a terme. De fet, aquesta no és la primera notícia que enuncia la mort d’algun pres per sobredosi, sinó que se’n han donat molts casos i en la majoria no s’ha anat més enllà.

Alguns exemples es troben en mitjans de renom i amb una línia editorial clara coneguts per fer periodisme general de qualitat: el diari Ara, el Periódico i VilaWeb. Val a dir que tot i que la majoria no ho facin i, per tant, no sigui el habitual, alguns mitjans sí que sempre incideixen en el tema com ara el diari del País.

Per últim, cal afegir que aquest no es l’únic cas on els mitjans es limiten a exposar la noticia principal sense incidir en els temes de rerefons que resulten interessants pel públic i que s’haurien de tractar d’acord amb la funció de denuncia periodística. Un exemple clar i recent seria la última pujada espectacular del preu de la llum. Els mitjans no van aconseguir donar una xifra exacta del que corresponia a aquesta pujada sinó que donaven dades aproximades.

Això fa reflexionar sobre el per què els mitjans de comunicació no s’involucren més. És pel simple fet que no li donen prou interès? O bé perquè hi ha algú darrere que no permet treure aquesta informació a la llum? Sigui com sigui, la tasca periodística d’avui en dia sol presentar-se amb buits informatius i superficialment de tal manera que deixa al lector i/o espectador amb les ganes de conèixer més.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s