Contingut semblant, format diferent

ARIADNA BRUGUERA – El dijous 23 de febrer es coneixia que Miguel Blesa, Rodrigo Rato i uns altres 60 ex directius de Caja Madrid havien sigut condemnats a presó. Els principals diaris del país es feien ressò del fet i tots van optar per explicar l’última hora a les seves pàgines (com va ocórrer en el cas de La Vanguardia, Público o El Mundo, per exemple).

Aquell mateix dia, eldiario.es incloïa a la part inferior de la seva portada un banner horitzontal que indicava: En 2013 destapamos las tarjetas black. Hoy, Blesa y Rato son condenados”. Amb aquesta afirmació es convidava al lector a prémer el botó de “leer más”. El diari, d’aquesta manera, i a diferència de l’estratègia seguida per la gran majoria dels mitjans, no va elaborar una notícia destinada a ocupar la seva portada ni va reciclar informació ja revelada amb anterioritat, sinó que va publicar una carta del seu director, Ignacio Escolar, per explicar els fets.

captura

Captura de pantalla de la carta publicada a eldiario.es del seu director, Ignacio Escolar.

L’escrit, acompanyat d’enllaços interactius, destaca que la sentència condemnatòria ha sorgit arran de la investigació iniciada l’any 2013 pel propi diari. El director del mitjà reafirma la pràctica d’un periodisme independent, i recorda que la impunitat hagués guanyat terreny si ell i el seu equip haguessin cedit a les pressions i amenaces que van rebre per investigar el cas de les targetes black.

Entre d’altres informacions (com ara, una explicació detallada de les condemnes de Blesa i Rato), la carta va acompanyada d’un burofax on Blesa demanava a eldiario.es que no publiqués uns monogràfics sobre uns correus del propi exdirector de Caja Madrid. Escolar respon, tot negant-se a acceptar l’ultimàtum, i intenta defensar així la independència que hauria de regir qualsevol activitat periodística.

blesaCaptura de pantalla del burofax que Miguel Blesa va enviar a l’equip d’eldiario.es.

Si bé és cert que la carta també serveix al diari com a precedent per recordar al lector que la seva col·laboració econòmica és essencial (i fer així una crida per captar més socis), es demostra amb aquesta publicació que el periodisme pot ser el mitjà idoni per destapar qualsevol tipus d’entramat. És, de fet, el quart poder.

No és el primer cop que el mitjà digital crea una secció dedicada exclusivament a un tema en concret. Si eldiario.es es caracteritza per alguna cosa, és precisament per elaborar i publicar investigacions en profunditat (ja siguin de producció pròpia o amb la col·laboració d’altres organitzacions).

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s