A cops contra la «Mediafòbia»

GEMMA GARRIDO. Donald Trump és conegut al món polític per, entre moltes altres, dues raons: la xenofòbia i la mediafòbia. Aquest últim concepte l’ha materialitzat en una autèntica campanya contra la credibilitat dels mitjans de comunicació, a qui tracta com els seus grans enemics. La seva última intervenció, com és habitual, no ha deixat indiferent ningú; molt menys, als periodistes.

Al míting a Melbourne, Florida, el passat dissabte, el 45è President dels Estats Units va tornar a arremetre amb el filtre de les fake news. Ho va fer titllant els mitjans de mentiders, acusant-los de ser capaços de publicar històries sense fonts o, fins i tot, d’inventar-se les informacions. Deia: “They just don’t want to report the truth and they’ve been calling us wrong now for two years.”. A més, no va dubtar a afirmar que Thomas Jefferson o Abraham Lincoln, cèlebres presidents, compartien amb ell la seva visió al respecte. 

cita
Transcripció del discurs, realitzat per Vox.com (sencer, aquí)

Davant d’aquesta acusació, totalment intencionada per deslegitimar el Periodisme, el diari progressista Le Monde va dedicar a Trump l’editorial de dilluns, dia 20L’editorial és clarament contrària a la post-veritat que el magnat & co. s’obstinen a difondre. No obstant això, lluny de perdre els papers per al·lusions, el diari francès emet un judici crític i fonamentat.

L’objectiu d’aquesta declaració ideològica és donar el parer davant l’amenaça constant del republicà. Atendre a la incapacitat per entendre les crítiques de Trump com a conseqüència de la seva desconfiança vers els mitjans és una postura que, més irònica o menys, no és agressiva. Més aviat, sembla significativament indulgent. El missatge, però, que s’amaga al darrere és contundent: Donald Trump és una persona egocèntrica que mai es deixarà guanyar, malgrat que fos ell qui comences a jugar. I el contrapoder, els mitjans, el fan nosa si actuen com a límit i no com al seu coadjuvant.

lemonde2

En consonància ideològica, El País va publicar una editorial el 24 de gener en què també atacava durament Trump per les seves declaracions. Ara bé, mentre que Le Monde prefereix mantenir distàncies i divagar amb l’estratègia política del President, el diari espanyol més pro amb la política internacional i sobretot amb Obama, es decanta per comparar les xifres de l’assistència a la investidura del 45è President. Una raó que, com vam assenyalar a UPFocus, és reduccionista i de trinxera però que, valorativament, és encertada.

pais
Captura de l’editorial de El País, 24 de gener de 2017

Ambdós diaris tenen una posició ideològica molt semblant: d’esquerres, amb clara vocació internacional i amb una gran preocupació amb l’auge del populisme; això es reflecteix en les seves editorials.

Ara bé, que el Le Monde es decanti per quelcom internacional per encapçalar la publicació del dia és comprensiu. S’ha de tenir en compte que, a l’abril, se celebren les eleccions presidencials a França. Les enquestes, com la del grup francès Fiducial, assenyalen que el cor d’Europa pot acabar amb una altra populista a la direcció del país, Marine Le Pen, qui també ha manifestat reiteradament el seu recel a la premsa, tal com vaig explicar amb anterioritat

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s