Casa Nostra Casa Vostra a la televisió

El dissabte passat, la campanya Casa Nostra Casa Vostra va convocar una manifestació per expressar la voluntat d’acollir refugiats i migrants. Davant d’aquest fet clarament noticiós i excepcional, els mitjans van encarregar-se de cobrir l’acte.

La cadena La Sexta va destacar a l’hora de dedicar una hora de la seva programació a l’acte i emetre’n un programa especial. A banda d’això, aquesta mateixa i la resta de cadenes dedicaven uns minuts dels seus informatius vespre, principalment, a parlar de l’acte.

2017-02-19-7
Inici del programa especial de La Sexta 

En primer lloc, cal dir que totes les cadenes obren els seus informatius, d’una manera o una altra, amb la manifestació. Un altre fet comú entre totes és que, a l’hora de parlar de l’assitència, diferencien entre les dades de la Guàrdia Civil (160.000 assistents) i les de la pròpia organització (mig milió)

TVE dedica més de dos minuts a la manifestació. Se’n fa un tractament digne i es reforça la idea de que ha estat un acte multitudinari.

TV3 parla durant deu minuts sobre l’acte. Hi ha força Vox Populi, que mostra la diversitat d’assistents a la manifestació (ancians, esplais, polítics, refugiats, famílies…). L’ampli espai que se li dedica permet mostrar més reivindicacions i exigències cap a les institucions que en el cas de TVE. La cadena catalana ha reivindicat el caracter social i independent de l’acte, no l’ha polititzat.

L’obertura de Cuatro fa contrastar dues notícies: d’una banda, la manifestació de Barcelona; d’altra,  l’inici de campanya de l’ultradreta holandesa de Wilders. Seguidament, apareix un Roberto Arce, presentador de l’informatiu i diu: “Aquí veuen dues formes d’entendre Europa: una des de la tolerància i l’acollida de refugiats i l’altra des de la xenofobia que s’expandeix pel continent i l’altra banda de l’Atlàntic”. La notícia no es torna a recuperar fins al cap d’una mica més de vint minuts i se li dediquen menys de tres minuts.

Telecinco obra l’informatiu parlant de la manifestació, però no en primer lloc. Abans parla d’altres qüentions com els canvis a Podemos. El tractament d’aquesta cadena és bo, però destaca trets més polítics de la manifestació; per exemple, s’hi mostren més estelades o es diferencia entre independentistes o no a l’hora de mostrar les opinions dels polítics. D’altra banda, utilitza els mateixos Vox Populi que la seva germana Cuatro.

Antena 3 dedica una mica menys de tres minuts a l’acte, però després ho enllaça amb informació de context i altres casos sobre refugiats durant un minut i mig més, aproximadament. Seguidament, parla del cas holandès.

Per acabar, La Sexta, que ja li ha dedicat un programa especial, dedica sis minuts a la manifestació i després continua amb temes relacionats amb els refugiats.

Així doncs, totes les principals cadenes espanyoles dediquen més o menys part del seu espai a l’acte. Tot i que sempre des d’una perspectiva de respecte i inclusió social, cada cadena ho fa des del seu framing particular. Per exemple, les de Mediaset donen un toc més polititzat o lleugerament sensacionalista.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s