Informatius o circ?

PATRICIA MUÑOZ – Kim Jong-nam, el germanastre del líder nord-coreà Kim Jong-un, va morir presumptament enverinat el passat dimarts a l’aeroport de Malàisia en estranyes circumstàncies. Els funcionaris del govern de Malàisia van confirmar que Corea del Nord es va oposar a qualsevol forma d’autòpsia -com per exemple explica El Periódico-,  i, d’altra banda, el director del Departament d’Investigació Criminal de Malàisia, Mohmad Salleh, informava que no hi havia senyals que Kim hagués estat assassinat.

Però els mitjans de comunicació tenien preparada una teoria conspiracionista: la majoria de mitjans van optar per la versió –no confirmada, doncs no hi ha autòpsia– que Kim Jong-nam va morir enverinat en mans de dues dones, que van apropar-se-li i li van clavar una xeringa o bé li van passar alguna substància per la cara, segons relata El País. Altres mitjans, però, opten per deixar clar que aquesta versió de “mort per enverinament” no està confirmada, com és el cas de El Mundo. El mateix rotatiu explica que és el cap dels Serveis d’Intel·ligència de Corea del Sud -l’oxímoron de Corea del Nord- qui creu que va ser el dictador nord-coreà el que va contractar unes espies perquè enverinessin el seu germanastre, fent servir un espai amb verí.

Els mitjans han tractat aquesta estranya mort amb més o menys imaginació, caient en la temptació de relacionar-la amb les clàssiques pel·lícules d’espionatge oriental. Però la palma se l’emporta l’informatiu del vespre de Telecinco del dimecres 15 de febrer (a partir del minut 16 i fins el 17, aproximadament), que va tenir més de dos milions i mig d’espectadors. Tot i que en la seva cobertura especifiquen que és Corea del Sud qui sospita una conspiració, el rigor de la peça “informativa” és mínim. Van ser més de dos milions i mig de persones les que van veure explicada la mort de Kim-Jong-nam com si d’un tros de Sálvame es tractés.

  • En primer lloc, es presenta la sospitosa detinguda com “una joven de aspecto fashion
  • Es recrea el crim amb una sèrie de dibuixos animats
  • Es parla del dictador i del seu règim autoritari amb una seqüència d’imatges que semblen sortida d’una paròdia
  • Una música de fons a l’estil de les pel·lícules d’espies de Hollywood acompanyen el relat
  • I, per últim, es conclou amb la següent frase: “(…) tiene los ingredientes de los grandes hits norcoreanos: espionaje, asesinato y clima de clásica purga familiar. Un régimen totalitario único”.

En conclusió, el tractament d’aquesta informació per part de la cadena de Mediaset Espanya no és rigorosa. Se’n fa un espectacle. Això va en contra dels Codis Ètics de la professió periodística, per exemple l’article 4 del Codi Deontològic Europeu de la Professió Periodística (l’emissió de notícies s’ha de realitzar amb veracitat, a través de les activitats verificadores i comprovadores oportunes i amb imparcialitat en l’exposició, descripció i narració dels mateixos. Els rumors no s’han de confondre amb notícies. Els titulars i enunciats de les notícies han de subratllar el més fidelment possible el contingut dels fets i dades).

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s