El ‘abuelo pistolero’ o com saltar-se el codi deontològic

Divendres, 17 de febrer. Tarda de no moure’t de casa. Zàpping a la tele. “Crónica Cuatro, vaja, pot estar bé, he sentit que és un programa nou de mitja hora que analitza l’actualitat amb experts”. El deixo. Passats deu minuts, no sé per què continuo mirant aquell espectacle esperpèntic, potser perquè intueixo que em trobaré alguna perla per comentar aquí. I així és.

El programa, que es va estrenar el passat 23 de gener, és un quadre grotesc camuflat de novetat. Sensacionalisme i espectacularització, músiques èpiques i de tensió, connexions en directe per saber “l’última hora” en format arreportatjat i un profund incompliment de tots els codis deontològics del periodisme que puguin existir.

Per posar-nos en context, aquella tarda parlaven de com Cristina de Borbó s’havia lliurat de la presó. Fins aquí tot bé, però a partir del minut 7:17 la cosa ja comença a desvariar. Introdueixen el tema de l’assassinat de María del Carmen Martínez, vídua del president del CAM, a mans, presumptament, del seu gendre, Miguel López. M’imagino la redacció pel matí: “Vinga, hem tingut accés al sumari, hem de fer una connexió guai i que algú que no tingui res a fer ens expliqui els detalls més morbosos”, cosa que es va traduir en l’afortunada frase de la presentadora, Ane Ibarzábal: “Malena Guerra, tú te has leído el sumario. ¿Qué es lo más escabroso?” (7:42)

cam
Moment de Crónica Cuatro

Deixant de banda aquesta subtil revelació, Crónica Cuatro ens segueix sorprenent en enregistrar amb una càmera oculta la reacció de persones que es troben una funda d’ordinador enmig del carrer (que el mateix programa ha deixat allà). Tothom pensant: “Quins nervis, quins nervis, la robaran?” (18:20)

ordinador
Moment de Crónica Cuatro

Però el més fort i increïble de la transmissió de divendres arriba en el minut 21:03 amb el personatge que ells han batejat com l'”abuelo pistolero“. CON DOS COJ****. Sense tenir en compte la presumpció d’innocència, el programa envia un reporter a fer la tasca tan transcendent de parlar amb els veïns de l’acusat d’haver atracat farmàcies i bancs a punta de pistola, un senyor de 71 anys.

L’enviat especial, Alejandro Rodríguez, té moltes hipòtesis; bé, només una. Que innovadors els redactors: “No hi ha temps d’anar a parlar amb un psicòleg que ens expliqui què pot haver passat, cap problema: la Pilarín, molt honorable presidenta de la comunitat de veïns ens en dirà la seva”. Intervenció molt esperada i enriquidora, amb un diagnòstic acurat de la situació de l’abuelo pistolero per part de la doctora Pilarín: “Se le han cruzao’ los cables”.

pilarin
Pilarín en acció

Així, especulació rere especulació, entra el reportatge i ens assabentem que el Jesús (primer anomenat Juan per l’informadíssim Alejandro) devia diners a molts dels veïns i que la seva dona va morir fa tres mesos. “Nos hemos adentrado en su barrio, en su entorno” i torna a sortir la Pilarín, més ‘chupa-cámara‘ que ningú, relatant com els Mossos d’Esquadra, per a ella ‘Mozos’ (¿de cuadra?) van detenir el pobre Jesús.

Enmig de la confusió de veïns que reclamen els seus diners i es mostren afectats i decebuts, el càmera enfoca clarament el portal on vivia el Jesús, enregistra sense permís persones entrant-hi i fa un primeríssim primer pla detall sobre els noms que es troben en la bústia de l’acusat. Ara tothom que hagi vist el programa sap nom i cognom d’aquest home, així com de la seva difunta esposa i fins i tot el pis en què vivien.

L’humor és, potser, l’únic camí que ens queda en el periodisme per denunciar eficientment les faltes de professionalitat en el sector. Per a Crónica Cuatro no existeix el principi de responsabilitat; és pur espectacle a costa d’una persona gran, són minuts de glòria per a uns veïns que no aporten res, però sobre tot un sobrenom vil que mai no es podrà esborrar i una intimitat violada per a la resta de dies del Jesús.

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s