Els ‘entrevistadors’ del prime time

PATRICIA LÓPEZ. L’any 1971 es van crear les facultats de periodisme a Espanya. Fins aleshores els periodistes no tenien una titulació però exercien la feina i aprenien amb l’experiència. Aquest fenomen és cada vegada més aïllat i la majoria dels periodistes actuals tenen formació. Però la tendència de la comunicació fa que la informació es presenti més sovint en forma d’entreteniment i això provoca que moltes vegades la persona que la produeix no sigui un periodista. Hi ha àmbits on l’intrusisme s’accentua, com a la televisió. Un clar exemple són les entrevistes de Bertín Osborne, Risto Mejide i Pablo Motos. Tres homes que no tenen estudis de periodisme però que fan entrevistes. Però és necessari ser graduat en periodisme per exercir correctament la professió? Analitzem els casos d’aquests tres presentadors del prime time.

Bertín Osborne

El cantant Osborne es va estrenar com a entrevistador en el programa de TVE En la tuya o en la mía. En aquesta primera temporada, Bertín Osborne obria les portes de casa seva a un convidat famós i durant una estona parlaven i a més cuinaven o feien algun esport. Després d’una primera temporada amb una mitja del 18,4% de quota de pantalla i sent un dels programes més vistos de la seva franja horària, la productora del programa va rebre una oferta de Mediaset que la televisió pública no podia igualar i Osborne va marxar a Telecinco. Mi casa es la tuya és el programa que en l’actualitat fa i segueix el mateix format que l’anterior. Les audiències continuen sent molt bones però també ha rebut crítiques per comentaris i escenes masclistes, a més de fer comentaris homòfobs com recull La Vanguardia. Osborne mai no ha amagat la seva ideologia encara que això pugui influir en la seva faceta d’entrevistador.

Risto Mejide

Mejide és publicista i la seva primera aparició a la televisió va ser com a jurat d’Operación Triunfo. Des d’aleshores ha anat fent de jurat a diversos programes com Tu sí que vales o Got Talent. El 2014 va començar amb Viajando con Chester, un programa d’entrevistes. Després de tenir diferències amb Mediaset va marxar a Atena 3 amb un altre programa de converses, molt similar, anomenat Al Rincón de Pensar. Després d’una aturada ha tornat a la televisió a Mediaset amb Chester in Love. La capacitat de comunicació i de causar polèmica de Mejide no es qüestiona però la seva manera d’entrevistar sí. En els seus programes no es mossega la llengua i l’espectador pot palpar si ha portat el convidat per deixar-lo en evidència, com el cas de Gabriel Rufián, o si li cau bé, com en l’entrevista de Belén Esteban. De totes maneres, la primera temporada d’aquest nou programa té una mitjana de share del 7% i ja ha renovat nous capítols.

Pablo Motos

L’humorista i presentador de El Hormiguero és el que més experiència té com a periodista, encara que no tingui la carrera. Va començar treballant a la ràdio i ha treballat a diverses cadenes com Radio Nacional i Onda Cero. Des de fa 10 anys presenta El Hormiguero un programa pensat per veure en família on diverses vegades s’ha qüestionat la seva imparcialitat i la seva forma d’entrevistar. Des de favoritismes polítics fins a l’entrevista que fa una setmana li va fer a Isabel Pantoja on va permetre que no es pronunciés la paraula “presó” i que va ser gravat hores abans mentre el programa normalment s’emet en directe.

captura-de-pantalla-2017-02-16-a-las-19-32-53
L’espectacle i l’enteteniment és el més habitual en les entrevistes de Motos.

Aquests tres presentadors tenen molta influència fins al punt que les cadenes els busquen. Sobretot per la gran capacitat d’arribar al públic que tenen com mostren les audiències. Ara,  cap dels tres treballa en una cadena pública, per això la funció social no cobra tanta importància i l’ètica periodística queda en un segon pla. Si s’entén que només és entreteniment,  el problema queda dissolt, però cal esperar veure quines són les conseqüències que té i tindrà pel periodisme que cantants, publicistes i humoristes facin entrevistes.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s