Centrar-se en l’interès periodístic

ARIADNA BRUGUERA – El dimarts 7 de febrer el perfil oficial d’Antena 3 a Facebook publicava una peça titulada: “La jornada laboral de Amancio Ortega”. La cadena de televisió enllaçava una notícia elaborada per Economía Digital, diari online espanyol editat des de Barcelona.

Si bé a primera vista no hi havia res que cridés especialment l’atenció, la notícia anava acompanyada de la següent descripció: “La jornada laboral de Amancio Ortega: trabaja hasta 11 horas al día. Sin despacho propio, come todos los días en el comedor de empresa”. D’entrada sobtava que, com un dels elements noticiables, es destaqués el fet que l’empresari faci els àpats cada dia al menjador de l’empresa.

4

Captura de pantalla de la notícia publicada a la pàgina de Facebook d’Antena 3. Dimarts 7 de febrer de 2017.

El cos de la peça començava afirmant que Ortega compleix una “jornada laboral de trabajador explotado”. Al llarg del redactat se l’intenta descriure com un treballador “més”, fins al punt que s’assegura que l’empresari està rodejat d’assalariats i que qualsevol d’ells es pot acostar a Ortega a parlar-li. Però, amb quin objectiu es fa aquesta afirmació? Per demostrar que és un cap proper amb els seus treballadors? Això només ho poden respondre els propis redactors.

1

Captura de pantalla de la meitat superior del cos de la notícia publicada a Economía Digital.

Unes línies més avall sembla que s’optava per deixar de banda la caracterització de la faceta més propera de l’amo d’Inditex i s’assegurava que “nadie osa ocupar el puesto del máximo jefe”. Sumat al fet que l’interès periodístic d’aquesta afirmació és qüestionable, el que sorprèn més és el verb que s’utilitza. Es deixa clar que a cap treballador se li passaria pel cap asseure’s al lloc d’Ortega: seria un atreviment.

2

Captura de pantalla de la definició d’”osar” segons la RAE.

Es tanca el redactat tornant a incidir en la part personal de l’empresari gallec. S’explica que, tot i les preocupacions i ocupacions de l’operativa diària, Ortega intenta desconnectar abans d’anar a dormir i que, “tal vez por eso”, és ell mateix qui passeja al seu Chihuahua blanc anomenat Pepe. Es recorre, un cop més, a l’ús de qualificacions valoratives per assegurar que “Ortega pasea imperturbable de día o de noche”.

Tractant-se d’un diari eminentment econòmic, s’haurien pogut potenciar les activitats empresarials d’Ortega, i més tenint en compte que Forbes el va catalogar l’any passat com el segon home més ric del món. Per contra, es fa un anàlisi de la personalitat del magnat tot explicant algunes de les seves intimitats, i emprant en vàries ocasions adjectius qualificatius.

Tenint en compte que no es fa èmfasi a cap fet nou ni incident sobre la vida de la societat, es podria deduir que l’equip del diari va optar per elaborar la peça en base a l’interès públic que desperta la figura d’Amancio Ortega. Però tot això només són meres suposicions.

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s