La diversitat dels mitjans a l’hora de parlar d’un fet informatiu

única peça Quan es produeix un fet noticiable cada mitjà periodístic el descriu d’una manera concreta i ben diferent de la resta. Aquests donen més o menys informació, declaracions de testimonis o detalls d’allò succeït depenent de la ideologia d’aquest, la seva situació geogràfica, si el succés és d’àmbit local, nacional o internacional i qui hi està implicat.

Que dos o més mitjans informin d’un fet de maneres diferents és un punt positiu per l’ofici periodístic ja que atorga diversos punts de vista sobre aquest però els enfocaments contraris poden suposar divergències entre sí per informacions o opinions del que ha passat provocant en alguns casos la pol·lèmica per allò publicat.

Un exemple clar d’allò descrit anteriorment el trobem a la secció de successos dels mitjans.

El suicidi d’un jove pare amb la seva filla en braços el passat divendres en un hospital de Madrid ha provocat el relat de moltes notícies i que sortissin a la llum tot tipus d’informacions o detalls sobre aquest fet.

Fent la comparació de les versions digitals de dos diaris espanyols es pot veure que publiquen tot tipus de peces periodístiques relacionades amb el succés de la passada setmana tot i que depenent dels interessos editorials, ideologia o importància a nivell nacional dels mitjans aquestes són diferents entre sí.

A l’ABC, d’ambit generalista i d’ideologia monàrquica i per tant conservadora, hi podem trobar a més de la notícia on es relata el succés de forma objectiva, un vídeo gravat instants després de la tragèdia on s’observen les primeres reaccions per part dels metges i les infermeres del centre hospitalari, els antecedents mèdics i policials de la filla i el pare respectivament i una peça informativa on s’analitza amb agents especialitzats com psicòlegs, treballadors socials o experts en dret matrimonial l’actitud i la reacció posterior del pare després de discutir amb la mare que acaba amb la vida d’aquest i de la seva filla.

Una altra òptica del succés és la que trobem al diari digital El Confidencial. En aquest periòdic, d’àmbit també generalista i d’ideologia liberal es pot llegir una única peça informativa on s’expliquen els fets, les primeres reaccions per part dels serveis mèdics i algunes dades rellevants sobre la investigació o dels menors assassinats per violència de gènere des del 2013.

Si comparem la difusió que fan els dos mitjans es pot veure que l’ABC dóna més pes informatiu al succés que El Confidencial perquè té publicades més notícies sobre aquest, parla amb fonts expertes mentre que El Confidencial només ho fa amb fonts oficials però el primer publica informacions i detalls sensacionalistes sobre la investigació i que no són importants per als lectors . I és que en un clima de llibertat de’xpresió és imprescindible que els mitjans informin d’un fet lliurement però sempre des d’un punt de vista objectiu i sense crear pol·lèmiques.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s