Criteris de selecció de notícies

ADRIÀ SOLÉ – Els municipis de l’Alt Urgell propers al Pedraforca fa mesos que no disposen d’un caixer automàtic i es veuen obligats a anar fins a Guardiola de Berguedà o fins a la Seu d’Urgell per treure diners o fer qualsevol tràmit.

Aquesta notícia va sortir a finals del 2016 i molts mitjans de la zona en van fer ressò. Entre ells trobem radioseu o regio7. Tots dos mostraven el fet i la indignació que hi podia haver per a la zona. Ho feien en tot cas dient el nom dels pobles afectats, els principals eren Saldes i Gósol, i també l’entitat bancària que ha tancat el caixer, en aquest cas, Banc Sabadell.

Aquesta és una notícia local però també pot arribar a tenir interès en l’àmbit de Catalunya i per això CCMA, la Vanguardia o el diari Ara també van publicar la notícia. Tant la Vanguardia com el diari Ara van fer notícies molt similars a partir del comunicat de l’ACN. Explicaven la problemàtica i la indignació que hi havia en aquests pobles.

Fins aquí, és normal que aquests mitjans hagin volgut mostrar aquesta notícia perquè és una realitat que afecta els pobles petits catalans i per tant, es pot considerar convenient que la gent n’ha d’estar informada. Però el que no és tan lògic, és que dos mitjans d’àmbit nacional, expliquin també la notícia amb una unitat desplaçada als llocs dels fets (no n’hi va enviar cap altre mitjà). Ho van fer Telecinco i Cuatro. La notícia és la mateixa en tots dos casos perquè pertanyen totes dues cadenes al grup Mediaset.

La informació no mostra en cap cas el nom dels pobles ni de l’Entitat Bancària, els dos principals components de la notícia. Només se centra a explicar que alguns veïns d’un poble hauran de fer 85 km per anar a un caixer automàtic. A més, si només es llegeix el titular de la notícia, es pot pensar que és la Seu d’Urgell el que es queda sense caixer.

captura-de-pantalla-2017-02-06-a-les-9-21-54

A banda de què la notícia no està tractada de la millor manera perquè no es donen totes les dades, quin interès pot tenir pel públic d’aquesta cadena aquesta notícia? Cap altra mitjà d’àmbit estatal la va mostrar. Quin criteri van utilitzar per seleccionar aquesta notícia?

Una justificació que pot tenir el fet que Telecinco i Cuatro la fessin, és perquè ja tenien una unitat fixa a la zona de la Seu d’Urgell durant aquells dies per tot el que passava amb el cas Nadia. Es podria pensar que és una manera d’aprofitar el desplegament fins aquesta zona del Pirineu per fer alguna altra peça informativa. En tot cas, si es van decantar per fer-la, podien haver donat tota la informació i no fer un titular tan sensacionalista.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s