Titulars simples davant notícies complexes

 

PAU VÁZQUEZ -. Fa dues setmanes, diferents mitjans de comunicació espanyols van publicar notícies explicant que el Parlament rus havia aprovat en primera instància una llei que despenalitzava la violència domèstica, on s’estipula que les agressions a la parella i els fills deixen d’estar incloses en el Codi Penal i passen a ser jutjades com una simple falta administrativa. També estipula que només passarà a jutjar-se penalment si es comet més d’una vegada a l’any. La iniciativa va néixer de la diputada Elena Mizulina, que argumentava que ‘no pot haver-hi gent a la presó per una simple bufetada’ i també perquè a Rússia hi ha la tradició familiar que les relacions pare-fill es construeixen entorn l’autoritat del pare. La reforma es va aprovar amb 368 vots a favor i un en contra.

La manera, però, com mitjans espanyols com Público, el País i el Mundo van titular la notícia no fa més que explicar només una part de la realitat i de forma sensacionalista, buscant el clic del lector. Público titulava: ‘Rusia pretende descriminalizar la violencia machista: no será delito pegar a la mujer una vez al año‘; el País: ‘500 euros de multa por pegar a tu esposa por primera vez ‘; i el Mundo: ‘Rusia quiere que no sea delito pegar a la mujer “una vez al año‘. Tots els titulars es deixen part de la realitat d’aquesta nova llei, i és que no només ja no serà delicte pegar a la dona, sinó la violència domèstica en general. En el cos de la notícia sí que llavors trobem explicada clarament la nova llei, però llegint el titular simplement ens quedem amb la idea que un dia a l’any es podrà pegar a la dona amb un càstig que no sobrepassarà una multa de 500 euros.

Un dels diaris espanyols que va titular correctament la notícia va ser eldiario.es. El mitjà va titular ‘Rusia tolerará la violencia de género y doméstica una vez al año‘. Seguint l’exemple de eldiario.es, mitjans internacionals com el New York Times i el The Guardian també van titular la seva notícia de manera similar a la del mitjà digital espanyol. ‘Russia Moves to Soften Domestic Violence Law‘ era el titular del Times, i ‘Russian lawmakers are giving domestic abusers a green light‘ el del The Guardian. Si ve aquest últim és més interpretatiu, posa el focus en la violència domèstica, i no només en la violència cap a la dona.

Ara bé, sí que és cert que les principals víctimes de violència domèstica a Rússia són les dones, com explica l’experta en estudis de gènere Svetlana G. Aivazova al New York Times. Tot i així, això no hauria de ser excusa per fer titulars sensacionalistes i fer creure al lector que la llei despenalitza només la violència contra la dona. Hauria de ser important remarcar en el titular que la despenalització és contra la violència domèstica en general, i que tant dones com fills i filles queden ara encara més vulnerables.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s