‘OkDiario’ i el llenguatge com a arma

“El sitio de los inconformistas”. Així es presenta OkDiario a la societat espanyola. Una definició acurada si per “inconformista” entenem rabiós i poc professional. Si ens atenem al significat clàssic de la paraula, potser van una mica equivocats donat el conformisme que demostren els seus lectors en acceptar la parcialitat i la poca correcció gramatical que professa cada línia del text.

El diari d’Eduardo Inda és un despropòsit en el qual, per no saber escriure frases amb subjecte i predicat, la redacció ha après molt bé com utilitzar el llenguatge, mai innocent, per fomentar una sola opinió, la seva. Un exemple molt clar d’això és la notícia que publicava ahir el mitjà sobre la possibilitat que el president Puigdemont avanci les eleccions per evitar l’operació precinte. En les imatges que acompanyen aquest article es pot veure marcat en vermell l’ús intencionat del llenguatge, en verd la informació esbiaixada, en groc les faltes ortogràfiques, en lila les gramaticals i en rosa un error fruit de la poca revisió.

fireshot-screen-capture-177-carles-puigdemont-baraja-adelantar-elecciones-y-poner-la-u_-okdiario_com_espana_cataluna_2017_02_04_carles
Titular esbiaixat. Elaboració pròpia

Si el titular parcial ja ens avisa que el cos de la notícia pot ser una bomba escrita en calent i sense pensar, en tot el text es confirma l’auguri i el periodista es dedica a menysprear el procés secessionista i el referèndum anunciat pel govern mitjançant un llenguatge agressiu que pretén supeditar el moviment independentista a la voluntat d’un líder polític i menystenir-lo, de la manera més xenòfoba, comparant-lo amb els països procedents del “desmembrament de l’Europa de l’Est”.

fireshot-screen-capture-178-carles-puigdemont-baraja-adelantar-elecciones-y-poner-la-u_-okdiario_com_espana_cataluna_2017_02_04_carles
Mostres de l’ús del llenguatge per deslegitimar. Elaboració pròpia

A part de repetir en fins a tres ocasions “il·legal”, l’autor torna a exposar el seu punt de vista parlant d’un “nou desafiament sobiranista a la Justícia” i de “fugida cap endavant” per “camuflar el fracàs” de “l’antic partit de Jordi Pujol”, una estratègia hàbil per identificar el procés amb la corrupció.

fireshot-screen-capture-181-carles-puigdemont-baraja-adelantar-elecciones-y-poner-la-u_-okdiario_com_espana_cataluna_2017_02_04_carles
Més opinió i llenguatge intencionat. Elaboració pròpia

Però aquesta intencionada relació es fa encara més visible quan, sota el titolet “Objetivo: huir de la Justicia española”, OkDiario fa menció a les detencions d’ex-càrrecs de Convergència amb motiu del presumpte finançament il·legal en l’operació Pika del passat dijous 3. El que no esmenta en cap cas el diari és que tots els detinguts van ser alliberats sense càrrecs el dia següent, en un intent més de manipular la informació.

fireshot-screen-capture-182-carles-puigdemont-baraja-adelantar-elecciones-y-poner-la-u_-okdiario_com_espana_cataluna_2017_02_04_carles
Falses assumpcions i opinió. Elaboració pròpia

Tanmateix, l’error més flagrant de la notícia arriba quan Ruiz Coll assegura que Junqueras vol ser president de la Generalitat, una informació descontextualitzada que surt d’unes declaracions de l’expresident Pujol en què opina que “ERC s’aprofita de la debilitat del PDeCat” i veu “fàcil” que Junqueras esdevingui president.

fireshot-screen-capture-179-carles-puigdemont-baraja-adelantar-elecciones-y-poner-la-u_-okdiario_com_espana_cataluna_2017_02_04_carles
Faltes, opinió i informació falsa i malintencionada. Elaboració pròpia

A més, ja per decència periodística, cal destacar les faltes ortogràfiques i gramaticals que presenta la notícia, amb alguna absència de coma i un enorme “a anunciado” que a hores d’ara encara no han corregit.

Sigui com sigui, el que evidencia aquesta anàlisi de tan sols una notícia és que la inclusió ideològica d’OkDiario va més enllà de la línia editorial i es converteix en un obstacle per a una opinió pública lliure, amb informació completament parcial i esbiaixada.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s