Les diferents versions d’una notícia

CLARA VICENÇ I ROMAGUERA. – El 3 de febrer els diaris publicaven que l’ RCD Espanyol renovava els contractes de jugadors de la seva cantera, una bona bona notícia ja que demostra la salut de la seva base formativa. Fins aquí tot normal. El problema es troba al mirar les notícies de diferents mitjans, ja que fan interpretacions completament diferents (i fins i tot ofensives).

Un dels diaris que en van parlar va l’Ara, que en l’edició en paper va utilitzar el titular: Els diners no eclipsen la projecció de la “generació Chen”. La frase feia referència al president del club de futbol, Chen Yansheng. A més, el diari ja havia fet una notícia sobre el tema el dia anterior, que va penjar a la seva web i amb un titular en la mateixa línia: L’Espanyol presumeix de la “generació Chen”.

Per altra banda, hi ha la notícia que La Vanguardia va publicar en la seva edició en paper. En aquesta, el titular era: La generación okupa. La frase provoca una mica de desconcert ja que costa trobar una relació entre els jugadors l’Espanyol i els okupes. La sorpresa, però, és que en el text no torna a sortir la paraula “okupa”. L’única declaració que podria ser rellevant per aquesta relació és la que obra la notícia, i en la qual no s’especifica el seu creador: “Quien pretenga llegar al primer equipo tendrá que derribar la puerta, no basta con llamar”. Tenint en compte la resta del text, l’okupa del titular deu estar relacionat amb el concepte d’ “enderrocar una porta” que es mostra en la primera frase del text. Una relació que es basa en els estereotips relacionats amb els okupes i que no té cap mena de relació amb el futbol. Cal remarcar que en la notícia de l’Ara també es parlava d’una porta però amb un matís diferent: “No hem de posar cap tanca, si tenim jugadors que tomben la porta i es consoliden al primer equip, no buscarem fora”. A més, en aquest cas sí que s’especificava qui havia fet les declaracions, el director esportiu Jordi Lardín.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Després de veure aquestes dues notícies, el pas següent ha de ser comprovar qui s’ha ajustat més a la realitat. És a dir, cal buscar altres fonts informatives que n’hagin parlat. Els mitjans Yahoo deportes i Sport van publicar la notícia però els seus textos presenten poques diferències ja que són petites variants del que va escriure EFE. Deixant de banda el plagi, les notícies mencionen la “generació Chen” però no parlen de portes.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

En la recerca també es pot trobar la notícia publicada a la web del club, que torna a remarcar la broma relacionada amb el president xinès i inclou una declaració impactant: “si tenim jugadors d’aquesta qualitat trucant a la porta, és fàcil que arribin al primer equip”. Malauradament, el vídeo que s’inclou a la notícia no apareixen aquestes declaracions i no es podrà saber mai si els jugadors espanyols són okupes o si enderroquen, tomben, o truquen les portes.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s