La catifa vermella dels Goya segons l’Ara

Les gales d’entrega de premis cinematogràfics són un moment clau pels mitjans online. Cadascun d’ells vol ser la referència a l’hora d’informar sobre quines pel·lícules i actors han estat els guanyadors. Però a més a més, un article que sempre destaquen tots els mitjans és la crítica a la catifa vermella. En aquests casos, la moda juga un paper essencial i els dissenyadors tenen l’oportunitat de fer-se veure gairebé amb més notorietat pública que en una desfilada, que és més especialitzada.

L’edició online del diari Ara no va ser una excepció pel que fa al seguiment de la catifa vermella de la gala dels Premis Goya, celebrada ahir, dissabte 4 de febrer, a Madrid. D’aquesta manera, ja sigui per la immediatesa que es busca en els mitjans online, com per altres factors, hi ha una sèrie d’elements en el seu article “El blanc i la llum dominen la catifa vermella dels Goya” que caldria comentar críticament.

Una errada no corregida

La redacció del diari va optar per comentar els vestits més destacats de cada nominat o assistent a la gala. Així doncs, adjuntaven una imatge de cada vestit que volien comentar amb el text corresponent, per tal que el lector es pogués fer una idea de la crítica o lloança que feien a cada dissenyador i model.

capturaCaptura de l’article en qüestió

Com es pot veure en aquesta imatge, aquest format resulta encertat i entenedor i permet a l’audiència saber quina és la peça de moda que es crítica perquè pugui jutjar per ella mateixa. Ara bé, el problema arriba quan, en un dels últims vestits destacats, la imatge que acompanya el text no correspon a la peça de la qual s’està parlant.

capturaCaptura de l’article en qüestió

Com es pot veure, el text fa referència a Javier Gutiérrez i la imatge es correspon a Manuela Vellés. Es pot considerar que es tracta d’una errada fruit de la immediatesa del mitjà online, però en tot un dia no hi ha hagut cap correcció per part de l’Ara, quan un article online es pot actualitzar i corregir de manera continuada.

Pot ser que l’error no sigui molt greu i que senzillament deixi al lector sense l’oportunitat de figurar-se com podria ser l’americana de Javier Gutiérrez, quan ho havia pogut fer amb tots els altres exemples fins el moment, però aquest fet enllaça directament amb el següent punt.

Masclisme en l’article

Si bé el vestit de Javier Gutiérrez no apareixia en imatge i això es pot correspondre a la velocitat amb què es va voler difondre l’article, també cap l’opció que això es degui a la poca intenció que va posar el mitjà a l’hora de tractar la catifa vermella a nivell masculí.

Malgrat que només 17 dones van ser nominades a un guardó davant dels 107 homes que ho estaven (això suposa només un 14% de dones nominades), en l’article en qüestió només 3 homes van ser mencionats davant les 15 dones de les qui van parlar.

Si bé això es podria deure al gran ventall de possibilitats que ofereix un vestit femení, davant la sobrietat que acostuma a acompanyar els vestits masculins, el tractament que es fa en l’article de la dona en general no és gaire afortunat (parlant en termes feministes).

Per mostrar alguns exemples, s’utilitzen frases com: “Leonor Watling, amb els cabells recollits, i vestit vermell d’escot prominent –va haver d’admetre davant l’esforçat periodista de TVE que era el centre de totes les mirades–, va triomfar amb el seu Ferretti” o “Encara en l’àmbit dels vestits carnals“. Són dos casos en els quals es cosifica la dona. D’aquesta manera veiem que no es vol (almenys no sempre) destacar les qualitats dels vestits, sinó com es veien les dones que els duien.

A més a més, l’apartat masculí de l’article sembla gairebé anecdòtic i s’agafa amb pinces, ja que, a part de l’errada que s’ha comentat anteriorment, només es dediquen quatre línies a parlar dels seus vestits i la resta del text es dedica a la part femenina.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s