El discurs xenòfob de TVE

PAULA MATEO – L’Any nou xinès és la festivitat tradicional més important del calendari xinès. Es tracta d’un conjunt de celebracions que comencen en dia de la segona lluna plena després del solstici d’hivern, que aquest cop ha coincidit amb el 28 de gener de 2017 del nostre calendari, i que acaben quinze dies després. Degut a l’assentament d’una comunitat xinesa nombrosa al nostre país, Espanya s’ha convertit en un dels molts països que cada any celebren la també anomenada Festa de la Primavera.

Des de fa vint-i-cinc anys el nostre país ha vist augmentar el flux d’immigració xinesa. Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística, a Espanya hi ha 171.508 xinesos i aquests són la cinquena comunitat estrangera més nombrosa del país. Usera, situat al sud de la capital, és el districte on es concentra més població xinesa. Actualment, hi ha 6.409 ciutadans xinesos censats en aquest barri i en trenta anys aquest s’ha transformat completament.

Amb motiu de l’any nou xinès, l’edició del migdia del Telenotícies de Televisió Espanyola va voler cobrir en forma de crònica les activitats que s’estaven duent a terme a Usera per celebrar aquesta festivitat. El presentador va connectar en directe amb el periodista Ignacio Pérez Lorenz, que es trobava en aquest districte de Madrid que anomena “China Town”, i explica el programa que, segons ell, “té molt de convivència entre cultures que, de moment, en aquest barri estan superposades”. Seguidament, es reprodueix un reportatge sobre la transformació que ha patit Usera amb l’arribada de la immigració xinesa, a partir del minut 35:40.

La peça recull únicament els testimonis dels veïns de barri, per tant, es tracta més aviat d’un reportatge que dóna una visió esbiaixada de la realitat. Tots els veïns que hi apareixen recorden amb enyorança com era la vida i el barri abans de l’arribada de la comunitat xinesa i en cap moment trobem l’opinió dels ciutadans xinesos que hi viuen. “Había sus típicos bares para tapear, para tomarse sus cañitas al mediodía…Ahora todo eso ha desaparecido” lamentava, per exemple, un veí del barri.

El reportatge només dóna veu a una part dels ciutadans, els quals comenten els desavantatges de la recepció de migrants xinesos al barri, i ajuden a perpetrar una visió xenòfoba de la immigració. Però a més, s’aprofita la festivitat per parlar de la immigració xinesa quan, en realitat, al barri d’Usera hi ha també censats 3.314 ciutadans bolivians i 2.190 equatorians.

Encara que al reportatge s’afirma que els ciutadans no tenen problemes de convivència, un dels testimonis considera que abans Usera era “un barrio bien en el que teníamos de todo”, un altre afirma que “a veces te sientes un poco como desplazado. A veces miro y no me lo creo, parece una mala pesadilla, sinceramente”. I fins i tot es posa en dubte la seguretat del barri quan una dona diu que actualment a l’hora d’anar a l’escola “no puedes llevar a un niño, ni lo puedes dejar solo ni con diez”.

Davant d’aquest producte informatiu, SOS Racismo Madrid, per la seva part, ha enviat una queixa al Defensor de l’Espectador de RTVE i ha denunciat que el reportatge no compleix les normes deontològiques de RTVE i tampoc amb les obligacions socials de RTVE com a corporació pública al servei de tota la societat.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s