Un carrer per a un franquista

PATRICIA LÓPEZ. Casa Pepe és un bar de carretera de la població Almuradiel (Ciudad Real) conegut per tenir tot el local decorat amb símbols franquistes com banderes preconstitucionals, retrats de Francisco Franco i José Antonio Primo de Rivera.

Fa una setmana es recordava aquest “museu del franquisme” perquè l’Ajuntament d’ Almuradiel, una localitat amb uns 800 habitants, va decidir que Juan Navarro, fundador del bar mort fa tres anys, mereixia tenir un carrer en el seu nom. La proposta provenia d’una associació veïnal i es va aprovar gràcies al vot favorable de dos regidors del PP i l’abstenció de Ciudadanos malgrat el vot en contra del PSOE. És rellevant destacar que  es va autoritzat la placa perquè l’alcaldessa socialista es trobava de baixa i no va poder votar. De totes maneres, la primera tinent es va presentar en el ple i va mostrar un vídeo de Juan Navarro exaltant la dictadura franquista i denigrant a les dones per a fer-los reflexionar abans de votar. Aquí hi ha un breu vídeo de Callejeros que retrata a Juan Navarro.

bar-pepe
Interior del Bar Casa Pepe. Font: http://www.casapepeespana.com

Aquesta notícia va ser publicada a diversos mitjans però no tots li van donar el mateix tractament. En primer lloc es pot analitzar si el fet és noticiable. Encara que passa en una població petita el fet que impliqui a partits representants en el Congrés dels Diputats pot ajudar al lector a fer-se una idea de quina és la ideologia, vista en un exemple pràctic, dels membres del PP, Ciudadanos i PSOE.

A més, des d’un punt de vista periodístic, és interessant veure quins mitjans l’han tractada i de quina manera. Analitzant els titulars es pot comprovar com la majoria de mitjans que han parlat de la notícia (El Mundo, El Periódico, Eldiario.es i La Sexta) han optat un per un titular similar, que deixa entreveure una visió crítica, ja que en general diuen que PP i Ciudadanos dediquen un carrer al fundador d’un bar franquista. Deixant clar des d’un principi quins partits són els responsables.

collage-mitjans
Titulars de la notícia del Bar Casa Pepe de eldiario.es, El Periódico, El Mundo i LaSexta.

Després també hi ha una altra modalitat més agressiva com en el cas del programa La Ventana de la Cadena SER que titula “la polèmica del dia” com: “¿Este apologeta franquista merece una calle?”. També hi ha altre tipus de titulars que ometen la implicació dels partits com en cas de l’ABC, “Polémica por la calle dedicada al dueño de Casa Pepe, el templo del franquismo en Despeñaperros” o en el cas de La Vanguardia: “Homenaje a un franquista”.

La majoria de mitjans han fet seguiment de la notícia on s’ha comprovat que el PP i Ciudadanos han desautoritzat els regidors que han permès la col·locació de placa. I també s’ha donat veu al fil de Juan Navarro que davant la polèmica inicial va decidir treure la placa tal com informa el diario.es.

Aquesta notícia que podria ser una anècdota ha estat catalogada en molt mitjans com a “Memòria històrica”. Això evidencia com aquest fet pot tenir rellevància per a persones alienes a aquesta població però que estan interessades a saber com tracten la memòria històrica partits representants en les Corts Generals.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s