Plagi sensacionalista

ALBA JUANOLA  |  Algunes ciutats de països orientals són conegudes com a paradisos sexuals. Les dones representen un nombre més elevat de població respecte els homes i la major part d’elles es dediquen a la prostitució.

Dongguan, una ciutat del sud de Xina, formava part d’aquest grup de ciutats fins el febrer del 2014, quan es va combatre la prostitució i es van emprendre mesures per acabar amb el comerç sexual. Degut això, la clandestinitat ha aflorat en els últims anys i els homes, com que la població femenina és molt alta, “poden tenir” fins a tres novies. Aquesta notícia s’ha publicat a diversos mitjans internacionals on-line al llarg del 2016, sempre amb un to sensacionalista i tractant amb indiferència a les dones. Per exemple:

Aquesta notícia la va publicar La Vanguardia on-line l’octubre passat, tot i que ja s’havia tractat a diversos llocs web abans (mirar els exemples anteriors). Si el contingut i l’enfocament de la notícia ja és sensacionalista de per sí, a més s’utilitzen imatges poc representatives del que s’està explicant que provenen “d’altres fonts”. També s’incorporen declaracions com “hay jóvenes y niñas hermosas que trabajan en fábricas por todas partes, son simples y fáciles de conseguir así que ¿por qué no tener varias?”, sense interpretar-les o donar veu a la visió contrària. Cap dona hi surt personificada.

Però la cosa no acaba aquí. El Mediterráneo Digital va plagiar punt per punt la notícia de La Vanguardia i la va publicar el 28 de gener. La única cosa que van canviar va ser el títol, que va passar de ser “Dongguan, la ciudad del mundo donde hay tres mujeres por hombre” a ser “Una ciudad aprueba que los Hombres pueden tener 3 novias: ‘Tener una es vergonzoso’”. També van canviar la fotografia principal de la notícia, però sense especificar-ne la font.

Captura de pantalla 2017-02-01 a les 20.32.47.png
Captura de pantalla de la publicació del Mediterráneo Digital

Pel titular es pot sobreentendre que la ciutat acaba d’aprovar aquesta norma social per la qual els homes poden tenir més d’una dona, però pel que ja s’ha vist no era una notícia d’actualitat i, a més, estava copiada fil per randa.

Moralment ens hem de qüestionar, per començar, si això és periodisme. La resposta no crec que sigui difícil de trobar. Ja sigui pel contingut de la notícia, pel seu enfoc sensacionalista, per la falta de fonts i dades contrastades, i a més, per anar-la copiant d’un mitjà a un altre. Alguns de forma literal.

Els altres mitjans que no són el Mediterráneo, es dediquen a mencionar-se uns als altres, com si la primícia fos d’algun en concret. Aquests casos de notícies sensacionalistes, moltes vegades fictícies, que van rodant d’un mitjà digital a l’altre sense parar es donen contínuament. El clickbait acabarà guanyant la partida a la informació? És la nostra feina evitar-ho.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s