Qui pregunta què?

MARTINA ALCOBENDAS -. El diumenge 22 de gener, TV3 va emetre ‘Jo pregunto’, programa de debat i participació ciutadana on el President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va sotmetre’s a les preguntes de dotze ciutadans d’arreu del país. A més, Puigdemont va respondre a diverses qüestions plantejades a través de Twitter o Skype.

Aquest format no és pas nou. El 1981, Televisió Espanyola (TVE) estrena un dels primers programes televisius que obre els seus micròfons a l’audiència. Es tracta de Vostè pregunta,  espai presentat per Joaquim Maria Puyal que va rebre, entre d’altres, el president Jordi Pujol . Amb tot, Vostè pregunta no era un programa estrictament pensat per a convidar-hi polítics. A més, els ciutadans no apareixien a plató, sinó que intervenien per via telefònica.

Tengo una pregunta para usted (2007-2009, TVE) és segurament el programa que enceta  la tradició del format pregunta-resposta entre polític i ciutadà a Espanya. El programa també va tenir una versió autonòmica. Coincidint amb les eleccions de 2007 al Parlament de Catalunya, diversos líders polítics catalans van acceptar contestar les preguntes d’un públic present a plató, entre ells l’aleshores cap de l’oposició Artur Mas o el President de la Generalitat José Montilla. El programa es va repetir per a les eleccions del 2010. Més recentment, La Sexta Noche ha posat en marxa dos espais similars en motiu de les darreres eleccions generals, La calle pregunta i La familia pregunta.

Jo pregunto s’aparta del mètode de selecció de públic preferit per La calle pregunta i Tengo una pregunta para usted. Mentre que TVE i La Sexta van encarregar-lo a una empresa demoscòpica, TV3 va llançar una crida oberta per mitjà d’un formulari de lliure inscripció. Posteriorment, els inscrits van participar en un debat on, per mitjà de votacions internes entre els propis participants, van ser escollits els dotze protagonistes de Jo pregunto. Sobta que TV3 optés per aquest mètode, quan una de les normes més clares de Tengo una pregunta para usted era, per exemple, no acceptar peticions de voluntaris. Els representants eren escollits per l’empresa demoscòpica després de passar un rigorós formulari i descartar que formessin part de partits polítics o altres associacions.

L’objectiu de Jo pregunto, La calle pregunta i Tengo una pregunta para usted és el mateix: que siguin els propis ciutadans, i no els periodistes, els que preguntin al polítics electes (o als candidats, en el cas del programa de La Sexta) el que considerin pertinent. El plantejament i la metodologia, però, han estat diferents. En el cas de TV3, la presència de persones relacionades amb partits, sindicats i grups de pressió ha aixecat nombroses polèmiques. No és objecte d’aquesta peça valorar la idoneïtat de les crítiques ja fetes. Sí que ho és, en canvi, convidar a reflexionar sobre l’impacte que els mètodes de selecció van tenir en el debat final, i la seva correlació amb les preocupacions de la ciutadania.

Apèndix 1. Les preguntes de Jo pregunto, agrupades per temàtiques, en relació a les preocupacions de la ciutadania segons el Baròmetre d’Opinió Política (2016, tercera onada). S’observa una coincidència baixa o mitjana-baixa.

Fes click sobre les imatges per comparar les diferències. Gràfics: el·laboració pròpia i CEO.

Apèndix 2. Les preguntes de Tinc una pregunta per a vostè, amb José Montilla, en relació a les preocupacions de la ciutadania segons el Baròmetre d’Opinió Pública (2010, tercera onada). La coincidència entre les preocupacions i la temàtica de les preguntes és mitjana-alta.

Fes click sobre les imatges per comparar les diferències. Gràfics: el·laboració pròpia i CEO.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s