El reduccionisme dels mitjans espanyols

CARLES GRAU | La presa de possessió de Donald Trump va desencadenar la primera polèmica del magnat com a 45è President dels Estats Units. Abans de la celebració de l’acte, la policia va estimar que la xifra d’assistència oscil·laria entre les 700.000 i les 900.000 persones. La realitat, però, va ser diferent. Tot i que no hi ha dades oficials, s’estima que aproximadament unes 250.000 persones van presenciar l’esdeveniment (una xifra feta pública als mitjans que ha irritat tant el President com al portaveu de la Casa Blanca, Sean Spicer).

A banda d’això, les xarxes socials no van trigar a fer circular una imatge on es comparava el volum de gent que va assistir a la investidura de Trump amb la multitud durant la presa de possessió de Barack Obama del 2009 (on es va arribar als 1,8 milions d’assistents).  

trump-vs-obama-rtswjviA l’esquerra, el discurs inaugural de Trump; a la dreta, el d’Obama.

Evidentment, els mitjans de comunicació d’arreu del món no van desaprofitar l’ocasió per fer-se ressò de la imatge que mostrava les dues cares de l’avinguda National Mall: una mig plena, i l’altra, plena a vessar. D’una imatge es van fer milers d’articles exposant el perquè de la diferència entre ambdós juraments. El cas dels mitjans espanyols va ser diferent.

La versió digital d’El País titulava: “Mucho menos público en la toma de posesión de Trump que en la de Obama”. Cap explicació, només dades crues que donen peu a qualsevol tipus d’interpretació. De la mateixa manera i amb la mateixa intenció, altres portals web com els de La Vanguardia o CNN Español deixaven clar que la investidura de Trump havia sigut un fracàs. Segons aquests mitjans, la causa va ser la pluja. Una explicació massa reduccionista.

No obstant això, altres mitjans com El Confidencial o El Periódico van intentar anar una mica més enllà. Els dos portals digitals, tot i que de manera poc detallada, justificaven que la manca d’assistència al discurs inaugural es devia al fet que Washington és una ciutat de tradició demòcrata. És més, en aquestes darreres eleccions, Hillary Clinton va obtenir un 92,85 % dels vots en el districte electoral enfront del 4,12 % de Trump.

Fent una anàlisi comparativa (des de 1993) entre l’assistència a les investidures de demòcrates i republicans podem observar enormes diferències que poden ser molt explicatives (veure taula).

assitencia-a-investiduresFont: elaboració pròpia a partir de dades de Polifact. En vermell, republicans; en blau, demòcrates.

Durant la segona investidura de Bush (2005) no va ploure; durant la primera d’Obama (2009) les temperatures estaven sota zero. En canvi, la diferència d’assistència entre les dues també és abismal. Potser les condicions climàtiques adverses no són l’única explicació. Potser les coses són més complicades del que semblen.

Anuncis

One thought on “El reduccionisme dels mitjans espanyols

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s