Com expliquen (encara) els mitjans la victòria de Trump

PATRICIA LÓPEZ. Donald Trump ja és el quaranta-cinquè president dels Estats Units. Per a moltes persones, entre elles les que s’ha manifestat en contra del nou president, ha estat difícil d’acceptar la victòria del candidat republicà. Per això alguns mitjans han qüestionat la seva legitimitat i han analitzat les proves que demostren que Rússia va influir en el resultat de les eleccions presidencials del 8 de novembre de 2016.

Els mitjans espanyols no han seguit gaire regularment les notícies relatives a la influència del Kremlin en les eleccions nord americanes. Els més implicats han estat El País i El Mundo. De tota manera,  els mitjans americans han anat publicant diàriament informacions relatives al paper de Rússia en les eleccions. Aquests han ajudat a crear una opinió pública on en molts casos és dóna per descomptat la implicació dels russos. Però que s’ha demostrat fins ara?

1) La primera vinculació de Putin amb les eleccions americanes va ser la filtració dels correus electrònics del Partit Demòcrata Americà. Els e-mails que Wikileaks i diversos mitjans van fer públics els van enviar alts càrrecs del govern rus segons avalen la Comunitat Federal d’Intel·ligència, el Homeland Security Department i el director de la intel·ligència nacional.

2) Putin prefereix Trump. La CIA i l’FBI han determinat que Rússia no només volia desacreditar la candidata demòcrata sinó que també volia afavorir Donald Trump. Quan es va acusar el Kremlin d’aquesta acció, Trump no es va mostrar sorprès i en la seva primera roda de premsa va admetre que ell considerava que l’hackeig provenia de Rússia.

3) Es va hackejar el sistema electrònic de vots? Durant les primàries es va registrar una intrusió en el sistema de vots d’Arizona i alguns mitjans van imputar l’atac a Rússia. A part d’aquest succés, tres sistemes informàtics de swing stats –Wisconsin, Pennsylvania i Michigan– van detectar anomalies en el recompte de vots. Dies més tard, Obama va dir que els resultats reflectien la voluntat dels americans i experts també van concloure que les possibilitats d’haver interferit en el resultat a través de l’hackeig eren molt improbables fins i tot pels russos. Igualment  Obama va expulsar 35 diplomàtics pels intents d’influir en les eleccions.

5440002785_7b1ed0ac3e_z
Donald Trump, el President dels Estats Units. Foto: Gage Skidmore

La conclusió és que Rússia va intentar influir en l’opinió pública nord americana a més de desacreditar la figura de Hillary Clinton, la candidata demòcrata, a través de l’hackeig dels correus del Partit Demòcrata. Però altres acusacions més greus com que Rússia va influir en el recompte de vots no s’han pogut demostrar. De totes formes és important informar de la vinculació demostrada de Putin en les eleccions americanes i del perill de què es repeteixi.  Perquè informes de la CIA i l’FBI han contemplat la possibilitat que el Kremlin torni a influir en altres esdeveniments importants.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s