Transfòbia als mitjans de comunicació

LIDIA ALFONSO. La identitat de gènere és la consciència pròpia de pertànyer a un sexe determinat i la manifestació dels rols de gènere. Dintre d’aquesta identificació personal apareix la transsexualitat, que és la situació que es dóna quan una persona té una identitat de gènere diferent de la indicada pel seu cos de naixement.

iec
Definició de transsexual segons l’Institut d’Estudis Catalans

En aquest context apareix la transfòbia per part d’alguns sectors de la societat. Hi ha una estesa creença que afirma que la identitat d’una persona correspon sempre al sexe biològic, és a dir, als genitals amb què ha nascut cadascú. En conseqüència, es genera una intolerància cap a la diversitat de gènere en general i, en particular, cap a les persones transsexuals. Molts cops aquest odi desemboca en agressions o assetjaments que, a vegades, poden concloure amb el suïcidi de la víctima.

Els mitjans de comunicació haurien d’aprofitar la seva alta capacitat d’influenciar el públic per llençar missatges oberts de tolerància cap a sectors vulnerables de la societat. Tanmateix, molts cops el periodista canalitza els seus pensaments a través d’articles que no afavoreixen gens els col·lectius desfavorits.

El passat 16 de gener el Diari de Tarragona publicava un article on informava els seus lectors sobre un cas de pederàstia. Al mateix titular el diari notificava que el pedòfil, a més, era transsexual.

diari-de-tarragona
Captura de pantalla del titular del Diari de Tarragona (16/01/2017)

Si es fa un cop d’ull a l’article el lector s’adonarà ràpidament que el detingut no és cap persona transsexual. Segons informa el cos de la notícia, l’home es feia passar per dona a través d’un fals perfil de Facebook per enganyar els menors. Un altre article, aquest cop del Diari de Girona, informa sobre el mateix cas i també defineix la persona com a transsexual.

diari-de-girona
Captura de pantalla del titular al Diari de Girona (15/01/2017)

Ens trobem un cop més davant de l’anomenada dictadura del clic, que només busca llençar un titular sensacionalista a la xarxa perquè el lector entri a la notícia. Si una persona es llegeix l’article sencer s’adonarà que l’han enganyat; si només dóna un cop d’ull al titular i deixa de navegar pel mitjà, relacionarà que el pederasta de Salt era transsexual.

No és ètic dins del periodisme donar titulars que a més de sensacionalistes són falsos, i és immoral aprofitar la plataforma del mitjà per llençar missatges contra un col·lectiu vulnerable com poden ser les persones transsexuals.

Tampoc ajuda gaire que el transsexualisme encara sigui considerat un trastorn de la identitat sexual segons l’Organització Mundial de la Salut, tal com es pot veure a la següent fotografia.

fireshot-screen-capture-087-psicovalero_files_wordpress_com_2014_06_manual-diagnc3b3stico-y-estadc3adstico-de-los-trastornos-mentales-dsm-iv_p
Captura de pantalla del Manual Diagnòstic dels Trastorns Mentals de la OMS (veure pàgina 550)

Així doncs, la missió del periodisme hauria de ser informar correctament el seu públic i no caure en un titular morbós que inciti al clic fàcil i pugui estigmatitzar algun sector de la societat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s