Titulars gens innocents

ANABEL PIÑAR /  Aquest dimarts 17 de gener s’ha celebrat la VI Conferència de presidents autonòmics al senat. Quan hi ha esdeveniments d’interès tan general, com és aquesta reunió, la cobertura dels mitjans es torna exhaustiva i intensa. Vol dir això que el ventall mediàtic faci una bona feina periodística? No del tot. Aquesta jornada ha donat per molt.

captura-santamaria
Captura de pantalla de l’ABC online
captura-rajoy
Captura de pantalla de El Periódico online

Els mitjans han tret com a notícia el que la seva línia editorial han preferit destacar. Això no hauria de ser criticable si sempre aporta informació rigurosa i contrastada. Aquests dos últims requisits  són difícils d’aconseguir quan està el factor de la inmediatesa pel mig: tots els mitjans de comunicació amb plataforma digital s’han dedicat a plagiar-se entre ells i a fer el que es diu un periodisme de declaracions. Un dels casos erronis ha estat la notícia de l’ABC que porta per titular una cita de la vicepresidenta de govern, Soraya Saenz de Santamaria que ha dit: “«Han acertado los presidentes que han venido y han errado los que han faltado».

Es tracta d’una valoració que ha fet Santamaria referint-se a la falta d’assistència dels presidents autonómics, Carles Puigdemont i Íñigo Urkullu. Titular amb l’opinió d’una persona, que ja es podria pressuposar perquè és la fidel al seu partit polític, és un greu error periodístic. Primer, perquè no informa del que està succeint dins la conferència i segon, perquè només reafirma la ideologia del mitjà i del lector habitual del diari. L’objectiu del periodista en aquest cas ha estat el d’agradar al seu públic enlloc d’anunciar-li alguna cosa.

La notícia gira tota al voltant de l’absència dels presidents. Si observem altres mitjans, veurem que s’han fet ressó altres temes dels que l’ABC ni en parla: és el cas de El Periódico on explica el cap de l’Executiu, Mariano Rajoy, ha advertit que, malgrat que el PIB espanyol tornarà aquest primer semestre als nivells anteriors de la crisi, la recaptació està 20.000 milions per sota del 2007, quan va començar la recessió.

Clarament, la línea editorial de El Periódico divergeix molt de la de l’ABC, però això no vol dir que l’ABC pugui ocultar informació, minimitzar-la o difressar-la de “diàleg i harmonia entre els presidents, menys els que no venen”. S’hauria d’haver tret a la llum també aquella informació que no agrada escoltar.

Si cliques dins la notícia de El Periódico veuras com en el penúltim paràgraf també es parla de la declaració de la vicepresidenta. Partint d’aquest punt, el que és important destacar és que, l’erroni no és enfocar un aspecte o altre de la conferència (no existeix la veritat unilateral), l’erroni és posar el punt de mira en una opinió enlloc de en la informació. Si El Periódico ha preferit destacar l’aspecte social de la conferència i no qualsevol altre és lícit de fer-ho. I per això, per no perdre’s cap detall, s’hauria de fer una mirada transversal pel panell mediàtic, excepte en diaris on la informació s’oculta.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s