El Nacional: any nou, diari antic

ARNALD PRAT. – El juny passat es va posar en marxa una iniciativa que denuncia la falta de dones opinadores als mitjans de comunicació catalans. Es diu On són les dones? i avui ja compta amb més de tres mil adhesions. Des de llavors, s’ha fet més ressò de la discriminació per qüestions de gènere, encara massa present al món mediàtic.

El projecte, fundat per 55 dones de tots els àmbits professionals, analitza la presència femenina als espais d’opinió de 4 diaris en paper (La Vanguardia, El Periódico, El Punt Avui i el Diari Ara), els programes de ràdio més escoltats (El matí de Catalunya Ràdio, El món a RAC1, Via Lliure (RAC1), Catalunya Migdia i Catalunya Vespre), programes de televisió (Els Matins (TV3), Divendres (TV3), 8 al dia (8TV), Més 324 (TV3), L’illa de Robinson (ElPuntAvuiTV) i El debat de la 1 (TVE)) i quatre diaris digitals (Nació Digital, El Nacional, Catalunya Plural i Vilaweb).

Captura de pantalla 2017-01-21 a les 14.56.01.png
Tuit de Jordi Basté, presentador d’El Món a Rac1, després d’una polèmica per la falta de dones a les tertúlies del seu programa.

Des de l’inici, el projecte ja ha publicat 5 informes on s’exposa una avaluació mensual de manera visual i detallada. Des de Twitter, a més, @Onsonlesdones interpel·la directament -i diàriament- els mitjans perquè siguin conscients de la falta de dones com a opinadores i ho rectifiquin -o al contrari: per felicitar-los en cas d’haver aconseguit la paritat.

captura-de-pantalla-2017-01-21-a-les-14-29-10
Fragment de l’últim informe, en el qual s’analitza el percentatge de dones que firmen peces d’opinió a la premsa en paper

Mentre que el sector audiovisual català -ràdio i televisió- compta amb més presència femenina a les seccions de debat, amb una mitjana superior al 30%, la premsa escrita i digital encara té molta feina per fer.

Un cas significativament negatiu i que val la pena destacar és el d’El Nacional, diari fundat per José Antich el març del 2016. Amb gairebé un any de vida, El Nacional és el mitjà català on el percentatge de dones que firmen articles d’opinió és inferior. La mitjana dels últims 6 mesos és un trist 9%.

captura-de-pantalla-2017-01-21-a-les-14-44-11
Anàlisi a l’informe de desembre del 2016 sobre la situació a El Nacional

Tanmateix, tenint en compte que alguns mitjans han augmentat la presència femenina des que s’ha obert el debat, es podria pensar que, amb l’any nou, El Nacional faria un canvi en aquest sentit. Amb tot, es tracta d’un diari molt nou, amb una única plataforma, la digital, i per tant no pot al·legar a una estructura de periodistes opinadors arrelada i difícil de canviar. De moment, però, no ha estat així. 

captura-de-pantalla-2017-01-21-a-les-14-42-00

captura-de-pantalla-2017-01-21-a-les-14-42-04
Presència femenina al gener del 2017, dividida per setmanes. Taula i gràfic d’elaboració pròpia a partir de les dades de http://www.elnacional.cat

El que demana el col·lectiu On són les dones? no només parteix d’un posicionament feminista, sinó que també es basa en el simple compliment de la llei. En aquest cas, de la Llei 17/2015 del Parlament de Catalunya, és a dir, la llei catalana d’igualtat efectiva entre homes i dones que estableix, a l’article 15, que la Generalitat també vetllarà perquè les empreses tinguin plans d’igualtat.

Tot i que arribar a un 40% de participació femenina ja es considera paritat, el 9% de El Nacional està molt lluny de la igualtat. S’haurà d’esperar que, contràriament al que indiquen les xifres de les primeres setmanes de gener, El Nacional s’hagi proposat complir la llei de cara al 2017. Encara més si tenim en compte que ja porten gairebé un any treballant perquè hi hagi dones a la seva llista de firmes.

Captura de pantalla 2017-01-21 a les 20.10.26.png

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s