El desconeixement no és excusa

ISABEL FREIJO. – Aquest dijous alguns mitjans catalans van fer ressò de la modificació del Codi Civil Català que entrarà en vigor al febrer i permetrà que un jutge determini si les persones declarades totalment incapaces poden o no votar. Fins ara, la incapacitació total implicava la retirada automàtica del dret de sufragi.

No és cap novetat trobar peces interrelacionades amb el món del dret perquè gairebé tots els àmbits de l’actualitat informativa van de la mà d’alguna branca de la disciplina jurídica. En aquests casos, el periodista s’enfronta a una difícil tasca de simplificació d’una branca complexa i plena de tecnicismes per a fer arribar la informació als ciutadans.

És en aquest procés de simplificació on el periodista o el mitjà cau en l’error. La CCMA va publicar a l’apartat del 3/24 la notícia en qüestió amb les següents declaracions:

 

Captura de pantalla 2017-01-21 a las 14.23.50.png

Fragment de la notícia difosa al

3/24

 

Les afirmacions de Cadenas són totalment errònies. A partir del febrer, les persones incapacitades que desitgin poder exercir el seu dret de vot hauran d’iniciar un nou procediment judicial. El que qüestionen els interessats i les seves famílies no és la incapacitació de la persona afectada sinó que aquesta pugui votar. Per tant, per molt que el canvi legislatiu afecti a una qüestió aparellada a la incapacitació, no implica que un cas es pugui reobrir perquè són dues causes completament diferents.

Els periodistes del mitjà encarregats de difondre aquesta informació haurien d’haver-la contrastat. No es tracta ni de la primera ni última confusió que es produirà en l’àmbit jurídic. La rapidesa de l’actualitat informativa i la conceptualitat dels termes en el món del dret no són excusa per a que un professional de la comunicació no presenti una informació veraç. Si es volien exposar aquestes declaracions –no oblidem que forma part del discurs de la presidenta de la Federació Catalana de Discapacitat Intel·lectual (DINCAT)-, s’hauria d’haver matisat que no són correctes. El problema és que el desconeixement fa donar per vàlides afirmacions equivocades. No podem exigir a un periodista generalista que domini tots els àmbits, però sí que és té el deure de documentar-se, bé acudint a la legislació o parlant-ne amb especialistes. Fins i tot la cap del Departament Jurídic DINCAT, Sònia Lopez, afirma la impossibilitat de reobrir el casos, contravenint les declaracions de la presidenta de la mateixa Federació.

Captura de pantalla 2017-01-21 a las 15.44.56.pngCaptura de pantalla 2017-01-21 a las 15.43.20.png

L’Agència Catalana de Notícies (ACN) també va emetre una notícia sobre el mateix tema que va ser difosa per VilaWeb

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s