On són les esportistes?

ARIADNA BRUGUERA – És ben sabut que les modalitats esportives masculines ocupen gran part del cobriment informatiu que realitzen els mitjans del nostre país. És indiferent si es consulta una televisió o un diari de titularitat pública o privada, si el mitjà és de Barcelona, Madrid o València, o si té una ideologia més o menys marcada. El resultat és sempre el mateix: l’esport masculí ocupa la major part de la realitat informativa.

Aquest argument es pot aplicar encara amb més força pel que fa al futbol. Els ciutadans rebem contínuament, per diferents canals i encara que no ho haguem escollit, informacions relacionades amb el que és l’esport més famós del món. Però, un altre cop, aquestes notícies quasi sempre es relacionen amb els professionals masculins.

El futbol femení desperta menys interès, fins al punt de que jugar en un equip reconegut com és el Barça no és garantia de que informin sobre la pròpia carrera quan s’és una dona. Prenent com a exemple les portades digitals dels dos diaris principals esportius de Catalunya (el Mundo Deportivo i l’Sport) es comprova la diminuta quantitat de publicacions que hi ha referides al sexe femení. Les portades analitzades són del dilluns 16 de gener.

infosportRecompte de les notícies que apareixien a la portada del lloc web de l’Sport el dilluns 16 de gener de 2017. Infografia d’elaboració pròpia.

L’Sport destacava en portada un total de 65 peces futbolístiques masculines, mentre que al sexe oposat en dedicava 0. En d’altres categories, es van elaborar 45 publicacions per a les categories masculines, mentre que només se’n trobaven 2 de femenines.

infomd

Recompte de les notícies que apareixien a la portada del lloc web del Mundo Deportivo el dilluns 16 de gener de 2017. Infografia d’elaboració pròpia.

Pel que fa al Mundo Deportivo, és clar que dominen les notícies relacionades amb el futbol masculí (amb un total de 40 peces), destacant que no se’n va publicar cap de la secció femenina. Les notícies d’altres esports de la modalitat dels homes també se situa per davant de la femenina, tot i que amb una diferència una mica menys acusada.

És destacable que a la barra d’inici de la web del Mundo Deportivo hi ha vàries categories futbolístiques, però cap és femenina. A més, quan es parla d’elles es fa sovint d’una manera “peculiar”: no es ressalta el seu mèrit esportiu, sinó la roba que han escollit per “lluir-se”, per exemple.

En totes dues publicacions es dediquen espais a notícies de qüestionable transcendència informativa o a peces on a les dones sembla que se les utilitza com un reclam per aconseguir més visitants (tal i com es pot comprovar en la captura de pantalla següent).

sport3

Captura de pantalla de la secció “Balón Rosa” de l’Sport. Dilluns 16 de gener de 2017.

A més, les seccions de futbol femení no són de fàcil accés en cap de les dues webs.

md4

Captura de pantalla de la ubicació de la secció de futbol femení del Mundo Deportivo.

sport4sport5

Captures de pantalla de la ubicació de la secció de futbol femení de l’Sport. És de destacar que l’esmentada categoria es troba dins de la secció del Barça.

És innegable que hi ha una part de la realitat esportiva que sembla ser oblidada. Si es vol estar al dia sobre qualsevol equip femení, s’han de buscar alternatives als mitjans convencionals. A Internet hi ha més d’una iniciativa que pretén suplir aquesta manca informativa, com ara Nosotras Jugamos.

Anuncis

One thought on “On són les esportistes?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s